img
0
Mivel etetnek meg? Az EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény veszélyei

Mi az a TTIP, és miért fontos ez nekünk? Ezzel a kérdéssel nyitott a 7. Zöld Nyári Egyetem Budán Jávor Benedek (biológus, zöld EP képviselő), Novák Tamás (MTA Világgazdasági Intézet) és Újszászi Györgyi (Védegylet) részvételével. A beszélgetést Boda Zsolt társadalomkutató moderálta.

A most induló Európai Parlamenti ciklus egyik legfontosabb témája a a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerségi (TTIP) egyezmény és az azt előkészítő tárgyalások lesznek. Mégis, Magyarországon alig-alig esik róla szó. Az Európai Bizottság és a kormányok nagy többsége támogatja az Egyesült Államok és az Európai Unió között készülő kereskedelmi egyezményt – szerintük a megállapodás megoldást jelenthet az EU versenyképességi problémáira.

A kritikusok szerint azonban az egyezmény elsöpörheti a környezet- és természetvédelem évtizedek során küzdelmesen kivívott eredményeit, és befagyaszthatja a jövőbeni szabályozásokat. A tárgyalások teljes titoktartás mellett folynak, és olyan lehetőséget biztosítanának az amerikai és európai nagybefektetőknek, mint eddig soha. A standardok csökkentésével és a profit maximalizálásával a környezet-és természetvédelem, vagy az élelmiszerbiztonság olyan vívmányai válhatnak semmivé, amelyek az európai állampolgárok millióinak életét befolyásolják.

Novák Tamás elmondta: a TTIP-et nyilvánossági korlátozások miatt nem ismerhetjük meg elég részletesen ahhoz képest, hogy már most megítélhessük, valójában milyen jelentőségű lesz és a különféle előrejelzések, tanulmányok közgazdaságilag nagyon ingoványos talajon állnak. Ennek ellenére szerinte joggal lehet feltételeznik, hogy a kereskedelmi korlátok lebontásának élénkítő hatása van a gazdasági növekedésre. Novák ismertette, hogy a világpolitikai átrendeződésre reagálás a szándék a szerződéssel. Ezen átrendeződés részeként a nyugati demokráciák számára hátrányosan alakul a nemzetközi kereskedelem és emiatt az amerikai álláspont az, hogy a szerződéssel dinamizálni kell az EU és USA közötti kereskedelmet. Jávor Benedek szerint az EU esetében például nem kimutatható, hogy a belső piac kialakítása jövedelemnövekedést eredményezett. Jávor kételkedett abban az érvelésben, hogy Magyarország azért járhat jól a TTIP-pel, mert az kedvezően fogja érinteni a nálunk meghonosodott autóipart. Szerinte kétséges, hogy az autóipar a jövőben is jól fog teljesíteni. Újszászi Györgyi beszélt a bontakozó állampolgári aktivizmusról, amely viszont még korai fázisában jár. Szerencsés fejlemény, hogy 60 civil szervezet a nemzetközi kereskedelem lebonyolítására egy alternatív szabályozást dolgozott ki. A résztvevők egyetértettek abban, hogy Magyarországon sajnálatosan alacsony a nyilvánosság érdeklődése a téma iránt és – annak ellenére, hogy a kormány egyértelműen támogatja a szerződéstervezetet – érdemes lenne megkisérelni legalább egy szűkebb érdeklődő szakértői és aktivista réteg felé intenzívebb kisérletet tenni (pl. külföldi vendégeket is felvonultató) szakkonferenciák formájában

 

 

 

0
No comments so far!