Program 2015

img

eloadas-slide

8. Zöld Nyári Egyetem fő témája az emberarcú alternatíva keresése – egy olyan alternatíváé, amely nem fordít hátat a kihívásoknak, nem próbál azoktól ködösítéssel megszabadulni, hanem célja egy mindenki számára élhető, gazdaságilag-ökológiailag fenntartható társadalom létrehozása.

Ehhez kapcsolódóan az alábbi témakörökben szeretnénk Veletek és meghívott vendégeinkkel beszélgetni arról, hogy mit tehetünk állampolgárként egy ilyen társadalom létrehozásának érdekében – helyi közösségeinkben, az országos politikában és európai szinten? Hogyan tudunk civil szereplőként nyomást gyakorolni a gazdasági és politikai elitre egy központosított, felülről irányított rendszerben és egyszerre megvédeni magunkat a kormányzat populista ellentámadásaival szemben? Mit tudunk tenni azokért, akik leginkább sínylik meg a jelenlegi rendszer igazságtalanságát és irracionalitását, miközben legtávolabb állnak attól, hogy saját érdekeiket politikailag képviselni tudnák?

Beszélgetéseinket idén is a megszokott laza hangulatban és bevonó stílusban szeretnénk megrendezni – számunkra a közszereplők és szakemberek véleménye mellett ugyanolyan fontos, hogy Ti is gazdagítsátok az eszmecserét tapasztalatokkal és meglátásaitokkal! Gyertek, várunk!

Csütörtök (2015. július 2.)
18:00 Mire jó a TTIP falova? Tüzelőnek még jó lesz…

Új rekord az a több mint 2 millió aláírás, mely 2014 októbere óta gyűlt össze a független európai állampolgári kezdeményezés kapcsán: NEM az EU-USA (TTIP) és az EU-Kanada (CETA) szabadkereskedelmi megállapodásokra. Miért? Az Európai Bizottság célja, hogy külföldi befektetőknek kiváltságos jogokat biztosítson az európai állampolgárokkal és vállalkozókkal szemben.

Details…
img
Péntek (2015. július 3.)
17:00 Nyomorból nem születhet demokrácia – aki szegény, ne politizáljon? Az alapjövedelem és a társadalmi részvétel összefüggései

A feltétel nélküli alapjövedelem gondolata az elmúlt néhány évben egyre szélesebb körökben vált ismerté Magyarországon is. A közpolitikai és szakértői vitákban azonban az elképzelés a mai napig elsősorban mint szociálpolitikai eszköz jelenik meg és a diskurzus arra koncentrálódik, hogy mennyire alkalmas erre a szerepre.

Details…
20:30 Filmklub: A méhek világa (2012)

Az emberiség a méz mellett a méheknek köszönheti élelmiszereinek legalább egyharmadát, ezért az állomány rohamos pusztulása jelentős problémákat okozhat. A beporzást végző rovarokra is veszélyes permetszerekről világméretű vita zajlik jelenleg is, az Európai Unió tagállamainak többsége a tiltásuk mellett foglalt állást.

Details…
img
Szombat (2015. július 4.)
10:30 Helló, Green Turiszt! Bemutatkozik a Budapest Zöldutak kezdeményezés

Gyere, és találd ki velünk a Budapest Zöldutat! Vegyél részt egy olyan fenntartható turisztikai program kitalálásában, ami a helyi civileket hozza össze a helyiekkel és a turistákkal. Gondolkodj velünk azon, hogy hova vinnéd el egy külföldi barátodat, mit mutatnál meg neki?

Details…
10:30 “Csak” halat adunk? Példák a kreatív ételosztásra

Az elmúlt években láthatóan megnőtt a nélkülözők száma. Válaszként sok jó szándékú ember döntött úgy, hogy így, vagy úgy segít azoknak, akik éheznek. Három ételosztó szervezetet hívtunk meg, akik különböző finanszírozási modellben működnek.

Details…
13:30 Döntések és sztereotípiák – drámaworkshop

Mindannyian tapasztaljuk, mennyire erős a média szerepe a véleményformálásban. A workshop alatt azt vizsgáljuk, milyen módon mutatkoznak meg a kialakult vagy épp ránk kényszerített nemi szerepek a sajtó főcímeiben vagy lábjegyzeteiben és hogyan hatnak rénk ezek a szerepek.

Details…
15:00 Soros army, utcai gerillaharc, civil ellenzékiség – mi a forradalom receptje?

2014 októberében egy tűt nem lehetett volna leejteni az Erzsébet hídon, amikor csalódott és felháborodott állampolgárok tízezrei vonultak fel jelezvén, hogy nagyon nem elégedettek a dolgok jelenlegi állásával.  Azóta sokak szerint a megmozdulásokat szervező “civilek” jelentik a legnagyobb kihívást a NER stabilitására – és pont ezért ellenzéki oldalon istenítik, míg kormányoldalról demonizálják és hitelteleníteni próbálják őket. 

Details…
15:00 “Csináld magad” tértervezés

Rengeteg oka van annak, hogy nem rendelkezünk kellő számú és erejű közösséggel. Az egyik oka ennek az, hogy olyan közösségi terekkel sem rendelkezünk, ahol ezek a kapcsolatok kialakulnának. Egy, az Amerikából indult mozgalom próbál ezen változtatni. Ennek a módszertanát fogjuk használni a workshop során ahhoz, hogy a tábor területét újragondoljuk.

Details…
17:00 Ha Magyarországra jössz… Mire ez a hisztéria a menekültek körül?

Az év eleje óta a „bevándorló”-téma uralja a híreket. Miközben Afrika és a Közel-Kelet polgárháború sújtotta országaiból egyre többen próbálnak a tehetős Európában oltalmat találni, az EU tagállamai bezárnák a kapukat és nacionalista jelszavakkal hergelnek ellenük.

Details…
17:00 Visszaélésszerű adatigénylők – legyél te is oknyomozó!

Hogyan derül fény a mutyikra? Tényfeltáró újságírók beszélgetnek arról, hogy milyen eszközökkel lehet a korrupció nyomára bukkanni. A rendszerszintűvé vált korrupció milyen új kihívások elé állították az átláthatóságért küzdő újságírókat?

Details…
19:00 Norvégbűnözősimogató – ismerkedj meg a legmenőbb magyar civil szervezetekkel!

Kik azok a “civilek”? Valóban idegen hatalmak által tartott és irányított bajkeverők? Nagyhangú izgágák gyülekezete, aki nem tartja tiszteletben a demokratikusan választott kormányzatok döntéskompetenciáját? Vagy mégis korrumpálhatatlan hősök, akiket csak a közjó iránti elkötelezettség motivál? Tényleg ők az egyetlenek, akikben – szemben a “gonosz politikusokkal” – még bízhatunk? 

Details…
img
Vasárnap (2015. július 5.)
10:00 Valami bűzlik Büdipesten – civilek a lakosság mérgezése ellen az Illatos úton és máshol

Április elején került a média fókuszába a Budapest Vegyiművek egykori területén lévő áldatlan állapotok. A telep gyakorlatilag illegális veszélyeshulladék-lerakóvá vált. A telephelyen sem maguk a veszélyes anyagok, sem azok tárolása semmilyen szempontból sem felelnek meg az ide vonatkozó előírásoknak.

Details…
10:00 Ki a szennyessel – tiszta energiát Magyarországnak! Hogyan csinálunk energiaforradalmat?

Míg Európa haladóbb országai komoly erőfeszítéseket tesznek a kockázatos, környezetkárosító és klímapusztító energiaforrások kivezetésére, a magyar kormány az értelmetlen, felesleges és elképesztően drága gigaberuházásként megvalósuló paksi bővítésben látja a jövőt.

Details…
11:45 Semmit rólunk nélkülünk! Érdekképviselet a társadalom szélén

Idei záró plenárisunkon olyan csoportok és szervezetek képviselőivel szeretnénk beszélgetni, akik alulról szerveződő módon végeznek – többek közt – politikai érdekérvényesítő tevékenységet is. Megismerhetjük az ő speciális és nem speciális nehézségeiket és elgondolkodhatunk azon, hogy miként tudnak az ilyen kezdeményezések egymástól tanulni és egymással együttműködni.

Details…
img