Házirend

img

Részvételi tábor

A nyári egyetem részvételi alapon szerveződik, tehát mindenkitől elvárjuk, hogy segítője, aktivistája is legyen a tábori életnek. Így a tábor teljes ideje alatt mindannyian együtt felelünk a programok és az étkezések sikeres lebonyolításáért. A szervezők csak a megfelelő koordinációról gondoskodnak. Nem hosszú órákat elvevő teendőkre kell gondolni, hanem olyan apró feladatokra, mint pl. a termek előkészítése, vagy a tisztaság megteremtése. Szeretnénk, ha éreznétek, hogy ez a tábor elsősorban a tiétek. Mindent lehet, de a jó hangulathoz és a gördülékeny megvalósuláshoz a te önkéntes munkádra is szükségünk van! A feladatokat egymás között felosztva, azok percek alatt elvégezhetőek.

Kis lépés az embernek, nagy ugrás a közösségnek! 😉

A tapasztalatok alapján szeretnénk kiemelni pár fontos játékszabályt, megtoldva egy-két jótanáccsal, gyakorlati tudnivalóval:

Étkezés

A napi négyszeri vegetáriánus étkezés (reggeli-ebéd-uzsonna-vacsora) költségeit a részvételi díj tartalmazza. A szobákban ételt csak hermetikusan zárható edényekben tároljatok, különben pillanatok alatt el fognak lepni benneteket a hangyák.

Büfé

A tábor területén pénztárca-barát házi sör, bor, pálinka, szörp, valamint fair trade kávé és tea áll majd rendelkezésetekre. Esténként gofri is lesz!

WC és fürdőhasználat

A vécékbe szigorúan TILOS bármilyen oda nem való tárgyat beledobni, mert eldugul (bugyi, zokni, hűtőszekrény). Tudjuk, hogy ezt ti is tudjátok, de a korábbi tapasztalatok alapján (félnaponta elduguló vécék például üvegpohár, ruhadarabok miatt) úgy tűnik, ezt sosem elég elmondani. És kérünk titeket: csak víztakarékosan!

Eszközök

Az eszközökre vigyázni kell. Ha valamit eltörsz, tönkreteszel, nem rendeltetésszerűen használod, azt a kár okozójának ki kell fizetnie (felgyújtod a házat, székekből barikádot építesz, poharakat dobálsz vagy raksz el emlékbe, stb.). Tehát arra kérünk titeket, hogy vigyázzatok mindenre! Aki tud, hozzon övre akasztható saját poharat, vagy fémbögrét – ez nagyon praktikus és menő!

Hozzál polifoamot, jó rajta ücsörögni és akár kölcsön is adhatod, mert adni jó!

Evőeszközök, bicska, dugóhúzó, sörnyitó is jól jöhet.

FIGYELEM! Idén a repohár mennyiség sajnos korlátozott, így mindenki legyen szíves hozzon poharat, bögrét!!!!!!!!!!!!!!!!

A gyerekprogramokhoz emellett hozzatok a gyerekeknek sapkát, kulacsot, naptejet, vízipisztolyt, kisvödröt (vagy egyéb vizes homokozójátékot), olyan játékot, amit nem sajnáltok megosztani.

Dohányzás

A tábor területén csak a kijelölt helyen lehet dohányozni. Ha száraz idő lesz, kifejezetten kérünk titeket, hogy tartsátok be ezt a szabályt. Akinek van hordozható fém csikk-bilije, az hozza bátran. A csikkeket ne dobáljátok szét.

Kullancsok és szúnyogok

is előfordulhatnak a tábor területén. Hozzatok magatokkal rovarirtót, krémet, stb. Vizsgáljátok meg magatokat naponta. A szervezőknél lesznek speciális kullancscsipeszek, tőlük kérhettek.

Regisztrációs és infó pult

A tábor központjában lesz, kiadványokkal, érdekességekkel és segítőkész önkéntesekkel. Itt fogtok regisztrálni is. Az infopult reggel 9 órától este 8 óráig tart nyitva.

Értékek

Nyomatékosan kérjük, ne hozz magaddal nagy értéket képviselő tárgyakat, műszaki cikkeket, ékszereket. Amennyiben mégsem tudsz nélkülük meglenni erre a néhány napra (Internet akkor lesz, ha hozol magaddal), akkor ezek elzárhatóak lesznek. Ennek kulcsa mindig annál lesz, aki épp az Infó pultnál ül.

Végül pedig néhány tévhit, ami felmerülhet a Nyári Egyetemmel kapcsolatban, illetve annak cáfolata:

Tények és tévhitek a Nyári Egyetemmel kapcsolatban:

1. Nincs ki vigyázzon a gyerek(ek)re, amíg az előadáson/szemináriumon ülök.

Nem igaz. Tapasztalt és képzett pedagógusok és önkéntesek foglalkoznak a gyerekekkel, tőled csupán annyit kérünk, hogy váltásban a többi szülővel rövid időre te is segíts be.

2. Óriási zaj van éjszaka, a bulizástól nem tudunk majd aludni.

Részben igaz. A nagy dormitóriumban alvók az esti buli helyén alszanak, így akik éjszaka inkább aludnának, mint buliznának, hozzanak sátrat, vagy a fenti, kis szobába kérjék magukat. Persze, aki bulizni akar, nem tartjuk vissza. 🙂

3. Nagyon drága a tábor.

A tábor nem drága. Tudjuk, hogy nagyon sokba kerül minden, és senki nincs eleresztve pénzzel. Idén a forráshiány miatt nem tudunk szociális tarifát megállapítani. A részvételi díj tartalmazza a szállást és ellátást három napra, otthon maradni valóban olcsóbb, de eljönni sem sokkal kerül többe.

4. Túl fiatal/öreg vagyok ehhez.

A táborban pont az a szép, hogy minden korosztály képviselteti magát, lesznek fiatalok és idősebbek egyaránt. Ez ne tartson vissza a jelentkezéstől.