Valami bűzlik Büdipesten – civilek a lakosság mérgezése ellen az Illatos úton és máshol
Sérült, veszélyes hulladékot tároló hordók az Illatos úti telepen

Április elején került a média fókuszába a Budapest Vegyiművek egykori területén lévő áldatlan állapotok. A telep gyakorlatilag illegális veszélyeshulladék-lerakóvá vált. A telephelyen sem maguk a veszélyes anyagok, sem azok tárolása semmilyen szempontból sem felelnek meg az ide vonatkozó előírásoknak.

A lakóövezetektől néhány száz, a munkahelyektől és a forgalmas Illatos úttól mindössze pár tíz méterre fekvő területen elképesztő körülmények között tárolnak több ezer tonnányi kiemelten veszélyes anyagot. A Greenpeace megítélése szerint a területen azonnali intézkedésekre van szükség mind tűzvédelmi, mind környezetvédelmi szempontból.

Helyi és országos politikusok, zöldek és a média nyomására a kormányzat április végére belátta, hogy a helyzet tarthatatlan és azonnali intézkedésekre van szükség. A kormánydöntést követően elkezdődött a hordók elszállítása, ami az ígéretek szerint idén befejeződik.

A hordók elszállítása után azonban mielőbb további intézkedéseket szükségesek a talaj és a talajvíz kritikus szennyezettségének megszüntetése érdekében. A kármentesítése azért különösen sürgető, mert a területen korábban kiemelten veszélyes anyagokat, így többek között az 1968-ban betiltott, emberi szövetekben felhalmozódó és onnan soha ki nem ürülő DDT-t és HCH-vegyületeket gyártottak, amelyek jelen vannak a területen a talajban, és amelyeket szabadon hord a szél is.

Előadók:
  • Baranyi Krisztina (önkormányzati képviselő, Budapest, IX. ker., Együtt)
  • Simon Gergely (szakértő, Greenpeace Magyarország)
  • Szabó Marcell (zöld ombudsman, Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, felkérve)
Moderátor:
  • Tracey Wheatley (Wekerlei Társaskör Egyesület, felkérve)

logo greenpeace

Ezt a beszélgétést a Greenpeace Magyarország és a Zöld Szabadegyetem Egyesület közösen szervezi