Ki a szennyessel – tiszta energiát Magyarországnak! Hogyan csinálunk energiaforradalmat?

Míg Európa haladóbb országai komoly erőfeszítéseket tesznek a kockázatos, környezetkárosító és klímapusztító energiaforrások kivezetésére, a magyar kormány az értelmetlen, felesleges és elképesztően drága gigaberuházásként megvalósuló paksi bővítésben látja a jövőt.

Ha ez megvalósulna, az nem csak évtizedekre eladósítaná az országot, de egyszersmind elvenné a teret a fenntartható megoldások elől a villamosenergia-rendszerben, és lefoglalná az azok alkalmazásához szükséges pénzügyi és egyéb erőforrásokat.

A közvélemény-kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy a magyarok többsége más technológiákkal szemben éppen a megújuló energiaforrásokat tartja megbízható, hosszú távú megoldásnak. Az Energiaklub tanulmányában egyértelműen kimutatta, hogy a fogyasztás racionalizálásával, hatékonysági fejlesztésekkel, a megújulók nagyarányú felhasználásával és egy rugalmas, decentralizált energiarendszer kiépítésével 2030-ra Magyarország számára is elérhetővé válna egy másféle, fenntartható energiabiztonság.

De hogyan vehető rá a kormányzat, hogy hallgasson a közvéleményre, a szakemberekre és más európai országok tapasztalatára? Máshol ez hogy sikerült? Mit tudunk tenni felelős állampolgárként annak érdekében, hogy hazánk energiaellátás “megtisztuljon”?

Meghívott előadók:
  • Bart István (MEHI)
  • Koritár Zsuzsanna (Energiaklub)
Moderátor:
  • Simon Krisztián (Green European Journal)

logo energiaklub

Ezt a beszélgetést az Energiaklub és a Zöld Szabadegyetem Egyesület közösen szervezi.