Norvégbűnözősimogató – ismerkedj meg a legmenőbb magyar civil szervezetekkel!

Kik azok a “civilek”? Valóban idegen hatalmak által tartott és irányított bajkeverők? Nagyhangú izgágák gyülekezete, aki nem tartja tiszteletben a demokratikusan választott kormányzatok döntéskompetenciáját? Vagy mégis korrumpálhatatlan hősök, akiket csak a közjó iránti elkötelezettség motivál? Tényleg ők az egyetlenek, akikben – szemben a “gonosz politikusokkal” – még bízhatunk? 

A zöld nyári egyetem törzsközönsége nagyrészt már jól ismerheti a magyar civil szférának azt a bár szűk, de annál tevékenyebb, elkötelezettebb és aktívabb rétegét, akik az egyre durvább ellenszélben sem engednek meggyőződésükből és céljaikból, hanem minden rendelkezésükre álló eszközzel folytatják a küzdelmet egy élhetőbb, igazságosabb, fenntarthatóbb Magyarország, Európa és világ érdekében. Az elmúlt évek felerősödő, cinikus kormányzati támadásai egyre inkább a közbeszéd fókuszába sodorták őket, ahol egyrészről leplezetlen gyűlöletet kaptak a nyakukba, másrészről viszont messiásként jelentek meg, akiknek feladata megszabadítani az országot a “gonosztól”.

Hogy élik meg ők maguk mindezt? Mennyiben segíti vagy hátráltatja munkájukat ez a légkör? Milyen eszközökkel lehet egy autokratikus, nyilvános vitát nem igénylő, kritikát nem tűrő kormányzat égisze alatt társadalmi és szakpolitikai változásokat elérni? Mivel foglalkoznának ezek a szervezetek legszívesebben, ha hagynák őket? Hogyan lesz valakiből környezetvédő, jogvédő, oknyomozó újságíró, közösségszervező vagy rutinos tüntetésszervező?

Ismerd meg személyesen Magyarország legkiválóbb civil szervezeteit és aktivistáit! Civil forgószínpadunkon röviden megismerkedhetsz a meghívott szervezetek munkájával és alkalmad lesz kiscsoportos vagy személyes beszélgetésekben mélyebben is betekinteni az ő valóságukba – hátha nem is olyan messze áll a te valóságodtól…?