Mire jó a TTIP falova? Tüzelőnek még jó lesz…

Új rekord az a több mint 2 millió aláírás, mely 2014 októbere óta gyűlt össze a független európai állampolgári kezdeményezés kapcsán: NEM az EU-USA (TTIP) és az EU-Kanada (CETA) szabadkereskedelmi megállapodásokra. Miért? Az Európai Bizottság célja, hogy külföldi befektetőknek kiváltságos jogokat biztosítson az európai állampolgárokkal és vállalkozókkal szemben.

A legvitatottabb eszköz erre a szerződéstervezetekben az ún. befektető-állam vitarendezési mechanizmuson (ISDS). A demokrácia szempontjából az ISDS, ahol senki által nem ellenőrizhető nemzetközi kereskedelmi  jogászok döntenek zárt ajtók mögött arról, hogy egy állam korlátozta-e egy külföldi befektető nyereségi lehetőségeit, teljesen elfogadhatatlan.

Az előnyösnek „eladott” egyezmények kapcsán kiderült, inkább számos munkahely megszűnésével kell számolnunk az átlagkereset csökkenése mellett. Növekednének a társadalmi egyenlőtlenségek, mivel a „mindenható” GDP a nagyvállalatokhoz csoportosul át kiváltságaik következtében.

Egyre világosabban látszik, az egyezmények mielőbbi tető alá kerülése a tőkeerős nemzetközi lobbik érdekében áll leginkább. Környezetvédők, szakszervezeti aktivisták, szellemi tulajdonjogokat féltők szerveznek hétről hétre egyre nagyobb tömegeket megmozgató kampányeseményeket, rákényszerítve ezzel a tárgyalófeleket a tárgyalási folyamat átláthatóbbá tételére.

Bár a valódi demokratikus folyamattól még mesze vagyunk, azon is érdemes elgondolkodni, szükség van-e egyáltalán ezekre a szabadkereskedelmi megállapodásokra. Milyen folyamatok játszódnak a színfalak mögött, elrejtve a kíváncsi szemek elől? Mit tehetünk annak érdekében, hogy nemzetközi kereskedelmi megállapodások esetében az állampolgárok érdeke megjelenjen a nyilvános vitában és érvényesüljön a döntéshozatalban?

Partnerünk, a Green European Journal oldalain a szabadkereskedelmi egyezményekről a következő cikkek jelentek meg a közelmúltban:

 

Meghívott előadók:
  • Barbara Glattauer (attac Ausztria)
  • Újszászi Györgyi (Védegylet)
Moderátor:

logo vedegylet

Ezt a beszélgetést a Védegylet és a Zöld Szabadegyetem Egyesület közösen szervezi.