Soros army, utcai gerillaharc, civil ellenzékiség – mi a forradalom receptje?

2014 októberében egy tűt nem lehetett volna leejteni az Erzsébet hídon, amikor csalódott és felháborodott állampolgárok tízezrei vonultak fel jelezvén, hogy nagyon nem elégedettek a dolgok jelenlegi állásával.  Azóta sokak szerint a megmozdulásokat szervező “civilek” jelentik a legnagyobb kihívást a NER stabilitására – és pont ezért ellenzéki oldalon istenítik, míg kormányoldalról demonizálják és hitelteleníteni próbálják őket. 

A budapesti tüntetőkkel egy időben számos másik magyar és külföldi város és település is megmozdult. A felháborodás nagyon is érzékelhető volt akkor is, és azóta is Magyarországon, akárcsak a nyugati világ jelentős részén, ahol a kormányzati korrupció vagy az igazságtalan megszorítások miatt szintén tömegesen vonulnak az utcára az emberek (elég csak a görög és a spanyol megszorítás-ellenes tüntetéseket vagy az Occupy Wall Street-et említeni).

De vajon van lehetőség országos, nemzetközi, és témákon átívelő összefogásra? A tüntetéseken túl milyen más csatornákat hódíthat meg magának a felháborodás? Kivel érdemes összefogni, és van-e helye ebben az intézményesült politikának? – ilyen és hasonló kérdésekre keressük a választ résztvevőinkkel.

Érdekes háttéranyag a beszélgetéshez az alábbi cikk, ami társszervezőnk, a Green European Journal nemrégi kiadványában jelent meg a civil társadalom szerepéről:

Meghívott előadóink:
Moderátor:

logo green european journal

Ezt a beszélgetést a Green European Journal és a Zöld Szabadegyetem Egyesület közösen szervezi.