2012

img

Szerdától az ökopolitikáé a főszerep Bodajkon

Ökopolitikai Nyári Egyetem (Bodajk, 2012. augusztus 1-5.)

 

Az Ökopolitikai Műhely Alapítvány idén ötödik alkalommal rendezi meg Ökopolitikai Nyári Egyetemét. Az ötnapos tábor fókuszában a magyar, európai és globális jövőkép, a demokrácia és a válság, a környezeti válság és alkalmazkodás, a szegénység és a zöldpolitika témái állnak. Szó lesz az EU jövőjéről, a zöld kormányzás lehetőségeiről, a fenntartható birtokpolitikáról, de a jelenlévők a tüntetésszervezés rejtelmeibe is betekintést nyerhetnek. A nyári egyetem emellett igyekszik praktikus megoldásokat, jó gyakorlatokat is bemutatni a résztvevőknek. A több mint 80 előadást, 30 panelbeszélgetést és worshopot változatos közösségi és kulturális, valamint gyerekprogramok teszik teljessé.

Az előző évekhez hasonlóan a nyári egyetemen számos hazai és külföldi, a zöld közéletben és fenntarthatósággal foglalkozó körökben elismert személyiség ad elő. Kiemelt vendég Amelia Andersdotter, az Európai Parlament legfiatalabb képviselője, a svéd Kalózpárt tagja, aki Bodoky Tamással, az atlatszo.hu oknyomozó portál főszerkesztőjével és Grad-Gyenge Anikóval, szerzői jogvédővel vitatkozik majd az ACTA-ról, illetve az egyezmény elkaszálásához vezető civil mozgalom sikerességének titkáról. Schiffer András és Dennis Gratz, a bosnyák Nasa Stranka vezetője a demokráciáról beszélget. Vitézy Dávid, Kürti Gábor (Kükü) és Fleischer Tamás azt feszegeti majd, hogy vajon az egyéni mobilitás alapjog-e, földügyekben Ángyán József és Szabó Rebeka lesznek beszélgetőpartnerek, a közgazdász vonalat pedig Róna Péter, Pogátsa Zoltán és Scheiring Gábor erősítik. Az Egyetem vendége lesz Silke Krebs a Baden-Württembergi kormány kancelláriaminisztere, illetve Reinhard Bütikofer EP-képviselő, a német zöldek korábbi társelnöke. Moderátoraink lesznek többek között Fokasz Nikosz (ELTE), Gulyás Márton (Krétakör) és Kovács Gergő (Magyar Kétfarkú Kutya Párt).

Az eddigi évekhez képest új elemként a programban sokféle, személyre szabott tréning található, illetve újdonság a TED szervezésében megvalósuló TedX előadás lesz. A tábor interaktívvá tételéhez a Krétakör társulat is hozzájárul.

Szabadidős programokban sem lesz hiány. Több neves tervező (Recycle Mission, Plastenka, Vadjutka, Mütyürgyár) vezetésével hulladékból ékszert, dísztárgyakat készíthetnek a résztvevők, emellett lesz „bolyhos forradalom”, azaz közösségi kötés-horgolás, illetve a programot a Messzelátó Egyesület öko-szépségszalonja, valamint az ökológiai szemléletű stílustanácsadás is kiegészíti. A táborlakók tanulhatnak továbbá kerékpárjavítást a Bringakonyha önkénteseitől, vagy túrázhatnak a környéken. Este tábortűz, koncertek, cigány és magyar táncház, valamint filmek, és hozzájuk kapcsolódó beszélgetések színesítik a nyári egyetem programját.

A tábor szervezői a kicsikre és a családosokra is gondoltak: a tábor ideje alatt szakképzett pedagógusok, környezeti nevelők foglalkoznak a gyerekekkel, minden nap egy-egy téma köré szervezve részükre játékos programokat, kirándulásokat, kézműves foglakozásokat.

 

Program 2012:
szerda 

csütörtök

péntek

szombat

vasárnap