img
0
Élelem, mint etikai minimum
Finom vega ételek a Nyári Egyetemen!

A kétezres évek végére minden tudatosan gondolkodó számára nyilvánvalóvá vált, hogy a fogyasztási szokásaink jelen formája nem tartható fenn sokáig. A legalapvetőbb cikkektől a luxusdarabokig minden területen túlfogyasztunk.

Természetesen ezt nem egy – sőt, még csak nem nyolc – Nyári Egyetem tudja megoldani. De a magunk részéről etikai minimumnak gondoljuk, hogy egy, a fenntarthatósággal elkötelezetten foglalkozó hosszabb együttlét során is közvetítsük a környezet iránti felelős gondolkodást. Ezért az idei Nyári Egyetemen is vegetáriánus ételeket tálalunk a résztvevőknek.

Persze, már halljuk is az ellenvéleményeket: a jó minőségű zöldség sokba kerül, a salátának is fáj,ha kihúzzák, éljenek füvön a nyulak…

Mitől etikusabb a húsmentes gazdálkodás?

A haszonállatok tartása elviselhetetlen terheket ró glóbuszunkra. Az állattartáshoz a hatalmas vízfogyasztáson felül tetemes mennyiségű gabona is szükségeltetik, a gabona termesztéséhez pedig egyre nagyobb, Földünk fenntartásához nélkülözhetetlen földdarabot veszünk birtokba: esőerdőket vágunk ki, hogy azon szóját termesszünk. A cunamik egye erősödő kártételéért is csak magunkat okolhatjuk: a mangoveerdők helyére olajat adó pálmaültetvényeket telepítünk (ezzel is többnyire a húsfeldolgozáshoz biztosítva olcsó, könnyen kezelhető zsiradékot). Az őshonos növényfajták helyére is takarmánygabonát ültetünk.

A gabona előállítása jelentős részben nem a közvetlen táplálékot, hanem többnyire az állatok élelmezését szolgálja. A föld lakossága kétötödének napi húsfogyasztása óvatos becslések szerint is 18-20 %-nyi üvegházhatást gerjesztő gáz kibocsájtásáért felelős, miközben az emberiség 3/5-e napi egy tányérnyi gabonán tengődik – ha egyáltalán képes azt a könyezeti károkozások következtében megtermelni.

Pedig a hús nem tartalmaz olyan összetevőket, amelyeket a növényi táplálkozással ne tudnánk pótolni.

Az ilyen mértékű húsevés a jelen környezeti károkozások következtében lassan, de biztosan luxuséletmóddá válik – amin felelősen gondolkodva mindenképpen változtatni szükséges.

Természetesen senkit sem arra biztatunk, hogy mostantól kizárólag egy tányér rizsen és két szál répán éljen, a kiegyensúlyozott táplálkozás fontos, de a környezetkárosító szokásaink és a túlfogyasztás veszélyeire mindenképp fontos felhívni a figyelmet.

Egy kis lemondásért cserébe néhány napon át azt a kellemes érzést élhetjük meg, hogy tettünk valami igazán az ökolábnyom csökkentéséért. Együtt.

0
No comments so far!