img
0
A Bringakonyha a Nyári Egyetemen

A Bringakonyha Budapest is részt vesz a Nyári Egyetemen. A Bringakonyha önkéntesét, Bent kérdeztük a kezdeményezésről.

Mivel foglalkozik a Bringakonyha?
A Bringakonyha tulajdonképpen közösségi bringaszerelő műhely. Megszerelheted a saját kerékpárodat, segíthetsz valaki másnak megszerelni az övét, vagy együtt dolgozhattok egy rászorulónak készülő adománybiciklin. A terítéken a bringa van: a tiéd, vagy másé. A lényeg, hogy segítünk egymásnak a szerelésben, mindenki beleteszi a tudását és igyekszik átadni a másiknak. Így akár meg is tanulhatsz komolyabban szerelni, vagy csak jól érezni magad, mert a mindig van, aki hoz sütit, elmeséli rémesen kínos bukásait, legszebb túráit, vagy épp a következő dobogókői körére invitálja a többieket.

Miért jó Bringakonyhásnak lenni?
Ha még nem voltál önkéntes, akkor hidd el, megfogja szerettetni veled, hogy milyen jó másoknak segíteni, és velük is megismertetni a kerékpározás és a bütykölés örömét. Részese lehetsz egy olyan csapatnak, akik, bár különböző korúak és különböző háttérrel rendelkeznek, mégis fontos számukra a fenntarthatóság kérdése, mindig konstruktívak és abszolút segítőkészek.

Hogyan működtök?
Általában heti két nap tartunk nyílt foglalkozást, amikor mindenki bejöhet szerelni (ez most hely hiányában sajnos szünetel). Ezen kívül sokszor hívnak meg kitelepülésekre, fesztiválokra, ahol “látványkonyhát” üzemeltetünk, azaz átnézzük a bringákat, vagy segítünk apróbb dolgokat beállítani, hogy a látogató legközelebb már maga is képes legyen elvégezni ezeket a kisebb javításokat.

Vannak más Bringakonyhák is?
Igen. Ez egy nemzetközi mozgalom, San Franciscotól Edinburgh-on keresztül, Grenoble-tól Bécsig vagy akár Zágrábig nagyon sok helyen van közösségi szerelőműhely. Bár mindegyik profilja más és más (magasbiciklik, vagy teherhordó kerékpárok építése, vagy nálunk az adománybringa-program), időről időre összegyűlnek, hogy tanuljanak egymástól.

Mit csinál a Bringakonyha a Nyári Egyetemen?
A Nyári Egyetemen szerelést tanítunk, mindennap egy-egy témára összpontosítva (pl. defektszerelés, vagy váltóállítás). Hiszünk benne, hogy ha valaki megtanulja elvégezni ezeket az apróbb javításokat, beállításokat, nemcsak időt és pénzt takaríthat meg, hanem az elsajátított készségek az élet minden területén hasznára válnak.

0
No comments so far!