Program 2014

img

Kedves táborozóink!

Az idei nyári egyetem központi kérdése, hogy vajon milyen konstruktív válaszokat adhat az egyén, illetve a közösség egy egyre inkább autoriter rendszer kihívásaira és hogyan tudja az egyre keményebb feltételek, az egyre inkább préselő körülmények között megtalálni egyéni boldogságát olyan módon, hogy ezáltal a közösség javát is szolgálja? Milyen eszközök állnak rendelkezésünkre? Hogyan válhat elkeseredésünk alkotó erővé, jogfosztottságunk pedig az ellenállás táptalajává?

Fejünk fölött hozott döntések, kivágott fák, mutyizás, támadások a civilek ellen, klímaváltozás, háborúk – vajon képes-e egy maroknyi jószándékú ember felvenni a harcot és megmenteni a világot? A rendezvényt magát is préselő körülmények nyomására, ám azoknak be nem hódolva a hagyományosnál szerényebb keretek közt, ámde töretlen lelkesedéssel szerveztük, és minden eddiginél több szeretettel várunk titeket a 7. Zöld Nyári Egyetem alább böngészhető előre eltervezett, gondolatébresztő vitáira, és ezeken túl millió spontán beszélgetésére a helyszínen, és azon túl.

Legyen ez egy boldog tábor!

Kezdettől végig: gyerekprogramok, kézműves udvar, fairtrade kávé

Péntek, augusztus 22.

16:15-16:30

Tábornyitás

16:30-18:30

Mivel etetnek? Az EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény veszélyei

A következő EP parlamenti ciklus egyik legfontosabb témája a TTIP tárgyalások, mégis, Magyarországon alig-alig esik róla szó. Vajon miért annyira fontos ez nekünk, és mi forog kockán? Hogyan befolyásolja a mi életünket? És mi vajon hogyan befolyásolhatjuk a tárgyalásokat?

Előadók: Jávor BenedekNovák Tamás, Újszászi Györgyi

Moderátor: Boda Zsolt

18:30-20:00

Vacsora

20:30-22:00

Nemcsak lájkolni: megosztani! Cserebere, bartell, kaláka

Közösségek szerveződhetnek egy-egy ötlet megosztása, de akár termékek és szolgáltatások megosztása köré. Tényleg lenne jövő ezekben a kezdeményezésekben? Milyen kézzelfogható haszna van az osztozkodásnak azon kívül, hogy adni jó?

Előadók: Erdős ZoltánJacsó Enikő, Szabó Dávid

Moderátor: Szilágyi László

23:00-02:00

DJ Pepe

Szombat, augusztus 23.

08:00-10:00

Futás, jóga

09:00-10:00

Reggeli

10:30-12:30

“Gyűlölöm a vadvirágos rétet…” – csakabeton?

Az állampolgárok helyi tiltakozása bizonyos körülmények között nemzeti üggyé válhat – ahogy ezt a Gezi parkkal kapcsolatos tüntetések is bizonyították a tavalyi év folyamán Törökországban. Magyarország hasonló problémákkal küzd: a Városligetben nagyszabású terv készül, amelynek rengeteg zöld terület esne áldozatul, a Római-parton egy ingatlanmutyi miatt fontossá vált mobilgát miatt többszáz fát készülnek kivágni. A tavalyi év során többször felmerült, hogy beépítik Buda közkedvelt kirándulóhelyét, a csodálatos fákkal övezett Normafát is. A workshop során arra keresünk választ, hogyan szervezhetünk sikeres tiltakozást az ilyen projektek ellen, és hogyan válnak ezek nemzeti üggyé.

Előadók: Bajor Zoltán, Garay KláraSipos Péter, Visnyovszki András 

Moderátor: Liptay Orsolya

12:30-14:00

Ebéd

15:00-16:30

A Nemzeti Együttmutyizás Rendszere: állam a korrupció hálójában?

Korrupcióval szerte a világon találkozhatunk, mégis, nagy különbségek léteznek, hogy mennyire elfogadott, megtűrt vagy neadj’isten támogatott jelenségről van szó. A világ egyre több országában erősödik fel mind a politika, mind a nyilvánosság részéről az igény, hogy a források elosztásának egyértelmű szabályozásával, az átláthatóság javításával és a jó kormányzási gyakorlatok elterjesztésével, esetleg modern technológiák használatával visszaszorítsák a korrupciót, növeljék a lebukás veszélyét, illetve a feltárt esetekben levonják a megfelelő jogi és politikai konzekvenciákat.  Magyarországon ezzel szemben azt tapasztaltuk, hogy bár itt is egyre hatékonyabban tud a nyilvánosság a közérdekű adatokhoz hozzáférni és ezen keresztül az állami szintű korrupcióról egyre pontosabb képet tudunk alkotni, egyelőre ez nem képes megfékezni a korrupciós esetek számának és a tételek méretének növekedését, továbbá csak a legritkább esetekben történik meg a jogi és politikai felelősségrevonás. Felmerül a gyanú, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere nem csak, hogy nem képes hatékonyan fellépni a korrupció ellen, de – ld. még: trafikmutyi, földosztás, közgépesítés – kifejezetten támogatja azt. A beszélgetés során arra szeretnénk fényt deríteni, hogy mennyire lételeme az “illiberális államnak” az állami szintű korrupció életben tartása – továbbá, hogy állampolgárként mit tudunk ez ellen tenni.

Előadók: Magyar Bálint, Oroszi Babett, Vári György

Moderátor: Fehér Dániel

17:00-18:30

“Műveljük kertünket” – világmegváltás helyben

Voltaire Candide-ja azt tanulta Pangloss mestertől, hogy a világ a létező világok legjobbika – aztán ahogy egyre többet tapasztal, rájön, hogy a világ valójában rettenetes hely, és Candide csak úgy találhatja meg a boldogságot, ha a saját kertjét műveli. Azt hiszem, egyetérthetünk, hogy világunk nagyon frusztráló hely. Mégis, hová forduljon az optimista ember? Hogyan találhatja meg mindenki a saját kertjét, amelyet művelhet? Hogyan váltsuk meg helyben a világot?

Előadók: Budai KrisztinaCsuhai Ágnes, Kovács Edit, Tracey Wheatley 

Moderátor: Madarász Csaba

Harag, erőszak, megtorlás: Miről szól a gázai konfliktus?

Az idei nyár egyik legfontosabb külpolitikai eseménye a gázai konfliktus kiújulása egy békére eddig nem-igen találó régióban. Meghívott vendégeinkkel a egyrészt a konfliktus politikai és jogi szféráját, másrészről az emberi szférát tekintjük át: hogyan hat mindez a gázára, a gázai mindennapokra, a palesztin közösségekre Izrael határain belül és kívül. Van-e esély a megegyezésre, és meg akar-e egyezni valójában a két társadalom? 

Előadók: Bisztrai Márton, Lattmann Tamás

Moderátor: Pogány Anikó

18:30-20:00

Vacsora

 20:30-22:00

Cuzcóban, Che Guevarával

Cuzcót az inkák a Világ Köldökének tekintették, ez volt hatalmas birodalmuk központja. És bár a spanyolok teleépítették templomaikkal, jellegében máig inka város 3300 méter magasan, az Andok hegyei között. Innen vezet az út Machu Picchura, az amerikai kontinens első számúnak tekintett nevezetességére. Ezen a környéken harcolt Tupac Amaru, aztán az ő nevét használó XVIII. századi kecsua szabadságharcos és a kevésbé fényes emlékű Fényes Ösvény gerillaszervezet. Cuzco legmeghatóbb leírását a fiatal Che Guevara adta a  Motoros naplójában. Az előadás képekben, idézetekben és Hegyi Gyula személyes emlékeivel Cuzco sokarcú világát idézi fel.

Előadó: Hegyi Gyula

22:00-23:30

Koncert: Véletlen Blues Band

23:30-02:00

DJ Szuterén

Vasárnap, augusztus 24.

08:00-10:00

Futás, jóga

09:00-10:00

Reggeli

10:30-12:30

A vikingek láncos kutyái – civilként a tekintélyelvű állam ellen

Az újraválasztott Fidesz-kormány egyik első intézkedéseként frontális támadást intézett az utolsó független civil szervezetek és kezdeményezések ellen, amelyek célja az átlátható állam megteremtése, autonóm kulturális projektek létrehozása, vagy fenntarthatóság. Mégis, hogyan képesek ezek a kezdeményezések megőrizni függetlenségüket, és tovább végezni értékes munkájukat? Milyen eszközök állnak (még) az ellenzék rendelkezésére ebben az egyre kevésbé demokratikus rendszerben? Hogyan lehet szélesebb társadalmi bázist teremteni a demokrácia és a társadalmi igazságosság ügyének? A záró plenárison beszélünk az ellenállás lehetséges módjairól, vendégeink tapasztalt civil aktivisták lesznek.

Előadók: Bodoky TamásMisetics Bálint, Udvarhelyi Tessza

Moderátor: Vágó Gábor

12:30-13:00

Táborzáró

13:00-14:30

Ebéd

14:30-16:30

Bár tudnám hova, de megyek! – A Zöld Szabadegyetem Egyesület szerepe, jövője

Mi lehet, mi legyen a nyári egyetem és az azt szervező egyesület szerepe az elkövetkező években? Az Egyesület sok szempontból fordulóponthoz érkezett. Miközben szeretné kiterjeszteni az aktivitását, mivel úgy érzi, a jelen helyzetben erre szükség van, anyagi stabilitást is kellene teremtenie. Mindehhez szeretnénk titeket jobban bevonni az egyesület életébe – akárcsak egy beszélgetés erejéig, akár hosszútávon. Ötleteljünk, gondolkodjunk közösen a nyári egyetem és az egyesület jövőjéről!