2014 – Megcsináljuk! Mint a villám!

img

Kedves régi és új táborlakó!
Pluszban vagy mínuszban vagy?
Augusztus 22 néhány nappal lesz azután, hogy idén is elhasználtuk a Földet: minden évben egyre korábban jön el a nap, amikor elhasználjuk erőforrásainkat arra az évre, és elkezdjük felélni a Föld javait, az eljövendő generációk terhére. A világ kormányai láthatóan nem izgulnak túlzottan amiatt, hogy nyakunkon a klímaváltozás. Emberek milliárdjai számára napról napra nő a bizonytalanság: szakad szét a társadalom, fogynak a tisztességes munkalehetőségek, burjánzik a gyűlölet és az erőszak. Ukrajnában és a Közel-Keleten vidáman lángol egy lehetséges új világégés kanóca miközben mi, magyarok sugárzó arccal élvezhetjük, ahogy kormányunk a paksi bővítéssel további évtizedekre eladósít minket…
Nem csoda, hogy általános a depresszió, tömegével vándorolnak ki külföldre a magyarok, egyre kevesebben vagyunk, pedig egyre több lenne a tennivaló.

Mégis, vannak emberek, közösségek, akik nem nyugodnak bele a kilátástalanságba, nem az államtól, Brüsszeltől, a pártoktól vagy véleményvezérektől várják sorsuk jobbra fordulását. Mindenki harcot vív, nap mint nap, egyedül, összeszorított fogakkal vagy éppen hangosan kiabálva, és megpróbálja megváltoztatni a világot.

Hogyan képes néhány ember Budapesten, mégis távol a világ zajától mindössze egy hétvége alatt közelebb kerülni a világ bajainak megoldásához? Mennyivel többre képes a közösség, mint az egyén? Kik azok, akik már elkezdték, és hol tartanak? Lássuk, mire elég egy villám-nyári egyetem! Hogyan kerülhetünk pluszba, mit adhatunk mi a világnak, és egymásnak egy hétvége alatt?