Program 2012

img

A Nyári Egyetemen 5 napon keresztül változatos szakmai, közösségi, kulturális és gyerekprogramok várnak. Minden nap 6 idősávban kínálunk lehetőséget a tanulásra és vitára, ismerkedésre és szórakozásra: Reggel jóga vagy közös futás, délelőtt és kora délután beszélgetések – viták – workshopok, késő délután kerekasztal beszélgetések biztosítják a testi-lelki-szellemi töltekezést; este pedig a koncertek, filmvetítések, majd hajnalig tartó buli a kikapcsolódást.

A szakmai programoktól távol maradókat egész nap várják a következő programok: ékszerkészítés, agyagozás, kerékpárhulladék-újrahasznosítás, boszorkánykonyha, gitár-dob-ének-tánc workshop, szociopoly és még sok minden más…

Kedd

Egész pályás középkezdés: érkezés a tábor életébe

Délután/este: Kedd este megérkezés, beköltözés, tábortűz és minden amit közösen megalkotunk. Étkezés még nincs, úgyhogy ételről gondoskodjatok magatoknak. Pl. a szalonna és burgonya jól mennek a tábortűzhöz.

Szerda

2012 nem a világ vége! Hogyan éljük túl a 21. századot ha már úgysem halunk meg?

Nem gondoljuk, hogy a 21. században bekövetkezik a világvége – bármi legyen is az. De abban sem reménykedünk, hogy a technológiai fejlődés majd mindent megold helyettünk. Tudjuk, hogy a világ sokat, és az eddigieknél gyorsabban fog változni – és azt is tudjuk, hogy ennek a változásnak nem az elszenvedői, hanem az alakítói akarunk lenni. Ez a néhány nap abban fog segíteni, hogy tettvággyal és tudással telve, társakra lelve állhassunk neki a világ környezetileg és társadalmilag tudatos átformálásának.

Délelőtt: csapatjátékok, személyiségfejlesztő- és közösségépítő programok

Délután: a nyári egyetem ünnepélyes megnyitása, nyitóelőadás

Este: Krétakör: IllumiNation, film, Kikelet koncert, buli

Részletes programleírás itt…

Csütörtök

Három negatív szó: Nincsen semmi baj! Demokrácia és válság a félperiférián

A csütörtöki nap a Európai Parlament Zöldek/SzSz képviselőcsoportjával együttműködésben valósul meg.

Itt, Európában kezdünk berendezkedni egy elhúzódó gazdasági-társadalmi válságra. Eközben egyre nyilvánvalóbbá válik, hogyan járultak hozzá a politikai keretek a válság kialakulásához és a válságkezelés sikertelenségéhez. A kontinens részeinek összekapcsolódása egyre inkább kézzelfogható valóság: egy görög közvélemény-kutatás egyaránt megmozgatja a német belpolitikát, a svájci frank árfolyamát és a londoni tőzsdét. Eközben egyre nagyobb a különbség és a feszültség az európai Észak és Dél, a centrum és a periféria között. Hogyan észleljük mindezt a posztszocialista államokban, Európa félperifériáján, milyen sajátos gazdasági és politikai problémákkal nézünk szembe, és milyen válaszokat tudunk adni erre?

Délelőtt: beszélgetések a green new deal-ről, az európai integrációról, a state capture problémáról, a kárpát-medencei autonómiáról, az Anonymous jelenségről;

Kora délután: beszélgetések a mediterrán válságról, a tőke szabad áramlásának dogmájáról, az ifjúsági mozgalmakról, az európai polgári kezdeményezésekről, az utcák visszafoglalásáról és az oligarchavadászatról.

Késő délután: plenáris vita az Euró(pa) projekt jövőjéről.

Este: film; koncert: Védegylet Band; buli

Egész nap: hogyan vigyél sikerre egy civil szervezetet? workshop; agóra: panelek a ti döntésetek alapján

Részletes programleírás itt…

Péntek

Eltette a befőtt a nagymamát? Környezeti változás és társadalmi alkalmazkodás

Nem tudjuk pontosan, milyen lesz az élet unokáink korában. De arról azért vannak sejtéseink, milyen irányú változásokra van szükség ahhoz, hogy nekik is rendelkezésre álljanak az emberhez méltó élet feltételei. Változtatnunk kell a megszokott életmódunkon, egyéni és társadalmi szinten is. Hogyan préselhetjük bele a 60-as ökológiai lábunkat a 40-es cipőnkbe? Nehezen. Fájni fog? Nem biztos. Akkor is érezhetjük jól magunkat, ha nem élünk ennyire nagy lábon…

Délelőtt: beszélgetések az életmód-adaptációról, a globális élelmiszerválságról, a jövő energiaellátásáról, az ökominimál építészetről, a kapitalizmus jövőjéről.

Kora délután: beszélgetések a fenntartható birtokpolitikáról, a kulturális megújulásról, az atomleállásról, az egyéni mobilitás jogáról, az egészséges életmódról, a településtervezésről.

Késő délután: plenáris vita

Este: metafórum, film; koncert: Bélaműhely; buli

Egész nap: aktivista workshop; nonprofit finanszírozás workshop, Agóra: beszélgetés ötletekről, igényekről, felmerülő gondolatokról

Részletes programleírás itt…

Szombat

Szegény embert még a kormány is húzza! Társadalmi szétszakadás és szegénység

A válság idején megtapasztalhattuk, hogy a megszorítások – a valóságot szépítő megfogalmazásban: az egyensúly helyreállításának érdekében tett lépések – mindenhol a legszegényebbeket, a közszolgáltatásokra és a támogatásokra leginkább rászorulókat sújtják a leginkább. Az elmúlt években a legtöbb országban nőttek a társadalmi különbségek, de Magyarországon ezt a folyamatot nagyban felerősítette egy ideológiai fordulat is. Egy olyan, markánsan jobboldali társadalomfelfogás, amely a szegénységet méltatlanságnak, sőt, bűnnek, a jólétet pedig erénynek tartja, s ezért azokat támogatja, akik nem szorulnak rá, s azoktól vesz el, akiknek a legkisebb is számít. Nehéz élethelyzetek, mindennapok a társadalom peremén és kiutak a reménytelenségből.

Délelőtt: beszélgetések a szegénységbizniszről, a mobilitási csatornák bezárulásáról, a legrosszabb gyakorlatokról (Érpatak, Gyöngyöspata), az energiaszegénységről, a bizalom és szegénység összefüggéseiről.

Kora délután: forgószínpad: bemutatkoznak a társadalmi önszerveződéssel kialakult közösségek /  beszélgetések a nők változó szerepéről / a romák esélyeiről / a squattolásról / a fiatalok munkanélküliségéről és elvándorlásáról / a fogyatékkal élők helyzetéről.

Késő délután: plenáris vita az állampolgári alapjövedelemről.

Este: siket flamenco-táncosok előadása-majd beszélgetés velük-róluk, film: Lilja forever, koncert: Bohemian Betyars; buli

Részletes programleírás itt…

Vasárnap

Nyílt nap – ingyenes belépés! Itt a piros, hol a piros? Zöldpolitika Magyarországon

Az ökopolitika jelentőségét gyakran alábecsülik. Mindenki tudja, hogy egy korlátos világban nem lehet korlátlan növekedés, mégis kevés döntéshozó vállalja fel, hogy konkrét lépéseket tegyen mind lokális, mind pedig globális szinten. Olyan, mintha a bolygót, túlélésünk zálogát elrejtették volna, és folyamatosan különböző hókuszpókuszokkal próbálnák elterelni a figyelmünket a lényegről, mint egy nagy, össznépi “Itt a piros, hol a piros” játékban.

Valamiről azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni: ebben a játszmában a trükköző, bár ő írja a szabályokat, csupán rövid távon győzhet. Tüneti kezelést alkalmazhat, és látszólag kezelheti a problémát, de a csillogó felszín alatt a probléma gyökere megmarad. Ebben a játszmában magas a tét, nincs második menet, és minden perc számít.

A kérdés az, hogy vajon passzív szemlélői és áldozatai leszünk ennek a szemfényvesztésnek, vagy hajlandóak vagyunk aktív cselekvéssel felfedni a trükköket és előkaparni végre a bolygót?

Délelőtt: plenáris vita a zöld kormányzás magyarországi lehetőségeiről.

Nyílt nap: a nyári egyetem utolsó napján bemutatjuk az elmúlt napok eredményeit a környék lakói számára.

Részletes programleírás itt…

A programváltozás lehetőségét az utolsó pillanatig fenntartjuk!