img
0
A mozgalmak és a progresszív politika kapcsolatáról – a Green European Journal friss kiadványa
Connecting the Struggles: Volume 11 of the Green European Journal

A 8. Zöld Nyári Egyetem egyik központi beszélgetése az alulról szerveződő ellenálló akciók és mozgalmak összekapcsolásáról, ill. a vidéki és budapesti aktivisták összekapcsolásáról szólt. A társszervező Green European Journal friss kiadványa is ezt a kérdést boncolgatja, egy európai perspektívában.

Valami mintha elindult volna: Spanyolországban az Indignados (felháborodottak) mozgalmárai árasztották el az utcákat, hogy valódi demokráciát követeljenek, Angliában és Romániában a környezetkárosító palagáz-kitermelés miatt tüntetnek sikerrel a tömegek, míg az Occupy mozgalom a világ 951 városában volt képes mobilizálni azokat, akiknek elegük van a „pénzügyi kapitlizmus” által kitermelt egyenlőtlenségekből.

És ez persze csak töredéke mindazoknak a harcoknak, amelyeket civilek és aktivisták folytatnak a korrupt elitek, valamint a szociális és környezeti károkat okozó politikák ellen.

Bár ezek a csaták és harcok alapvetően politikai harcok, résztvevőik általában nem akarnak betagozódni egyik politikai erő táborába sem. A Green European Journal legfrissebb számában éppen ezért ezen mozgalmak közül vizsgálunk meg párat, abban a reményben, hogy közelebb kerülhetünk a megértésükhöz: esettanulmányainkban előkerül a verespataki aranybánya, a skót palagáz-ellenes küzdelem, az isztambuli Gezi park tüntetéseinek utóélete és a görög gerillakertészet, amely a megszorítás-ellenes mozgalmak továbbgondolásaként próbálná meg birtokába venni a görögországi köztereket. Valamint közelebbről megvizsgáljuk az aktivisták kriminalizálását is.

A mozgalmakat pedig politikusok, szociológusok és filozófusok elemzik interjúinkban. José Bové elmondja, hogyan fér össze a forradalmár az EP-képviselővel, Chantal Mouffe arról beszél, hogyan lehet egyesíteni a küzdelmeket és egyesült erével támadni a rendszert, Nancy Fraser azt vizsgálja, van-e helyük a marginalizált csoportoknak a tüntetéseken, míg Gagyi Ágnes a kelet-európai és a nyugat-európai tüntetések sajátosságait veti össze.

A kiadvány célja, hogy megismertesse a zöld közösséggel és egy tágabb olvasóréteggel napjaink harcait, és lehetőséget nyisson a párbeszédre aktivisták, mozgalmár politikusok valamint a rendszer más kritikusai és kárvallottjai között, ezzel utat nyitván egy humánusabb, demokratikusabb és fenntarthatóbb alternatívának.

A Green European Journal friss kiadványa ezen a linken olvasható.

Cover page of the Green European Journal #11 - Connecting the Struggles

0
No comments so far!