img
0
8. Zöld Nyári Egyetem: Az emberarcú alternatíva (programelőzetes)

Felépíthető egy fenntartható és humánus társadalom alulról?

25 évvel ezelőtt a közép-európai társadalmakban általános egyetértés uralkodott afelől, hogy a szovjet-típusú szükségdiktatúra, centralizmus és bezártság helyett a nyugateurópai, gazdaságilag és politikailag liberális demokráciamodell a követendő példa. Ez nyilvánult meg a többpártrendszer, jogállamiság és piacgazdaság bevezetésében, illetve az európai s transzatlanti integrációban.

Egy negyedszázad után a társadalmi és gazdasági bázis nélküli demokráciaimport sikere az egész térségben megkérdőjelezhető, míg Magyarországon egyértelműen megbukottnak tekinthető. Az EU-tagságból leglátványosabban a nyugateurópai pénzügyi szektor és az ott honos nagyvállalatok profitáltak, illetve az ő befektetéseiket és a brüsszeli forrásokat lefölöző korrupt politikai vállalkozók, no meg a térségünkből tartósan nyugatra távozó munkavállalók.

A neoliberális korszellem ráadásul nyugaton is erősen erodálta a társadalmi szolidaritást, a demokrácia iránti elkötelezettséget és az európai projekt támogatottságát. Az általános csalódást keleten és nyugaton, északon és délen egyaránt sikerrel lovagolják meg a populista erők, akik az integráció, közös megoldások keresése és a határok lebontása helyett a múltba, nacionalizmusba és bezártságba való visszafordulás igéjét hirdetik.

Idei Zöld Nyári Egyetemünk fő témája ezért az alternatíva keresése lesz. Egy emberarcú alternatívájé, ami nem hátat fordít a kihívásoknak és nem ködösítéssel próbál azoktól megszabadulni, hanem egy mindenki számára élhető és gazdaságilag-ökológiailag fenntartható társadalmat szeretne létrehozni.

Kérdéseink tehát a következők:

 • Milyen országban, világban szeretnénk élni 10 év múlva? Hogyan alakítható ki egy társadalmi minimálkonszenzus egy progresszív, de reális jövőkép körül?
 • Mit tudunk tenni állampolgárként egy ilyen társadalom létrehozásának érdekében helyi közösségeinkben, az országos politikában és európai szinten? Mik azok a kezdeményezések, amik talaján kialakulhat egy igazságos és fenntartható társadalom?
 • Hogyan tudunk civil szereplőként nyomást gyakorolni a gazdasági és politikai elitre egy központosított, felülről irányított rendszerben?
 • Hogyan tudjuk megvédeni szabad szellemű és felelősségvállaláson alapuló kezdeményezéseinket egy populista és felelőtlen kormányzat ellentámadásaival szemben?
 • Mit tudunk tenni azokért, akik leginkább sínylik meg a jelenlegi rendszer igazságtalanságát és irracionalitását, miközben legtávolabb állnak attól, hogy saját érdekeiket politikailag képviselni tudnák?
 • Mik azok a hazai és nemzetközi sikeres kezdeményezések, modellek és példák, amikből tanulhatunk, inspirálódhatunk és motivációt meríthetünk?

Tervezett előadások, beszélgetések, workshopok:

 • TTIP: Mit és miért érdemes tudni az EU-USA szabadkereskedelmi egyezményről? Miért ad okot aggodalomra és miért érdemes kritizálni? Milyen civil szerveződések jöttek eddig létre ellene és hogyan lehet az akciókba bekapcsolódni? (a Védegylettel együttműködésben)
 • A feltétel nélküli alapjövedelem és a gazdasági-politikai részvétel lehetőségei
 • Visszaélésszerű adatigénylők: Oknyomozás tréning (az atlatszo.hu-val együttműködésben)
 • Paks2 vagy mégis inkább energiaforradalom? Hogyan lehetne Magyarország energiaellátását közép- és hosszútávon fenntartható pályára állítani és mit kell tennünk azért, hogy ez megvalósuljon? (az Energiaklubbal együttműködésben)
 • “Van még kék festékem, ha kell” – miből lesz az ellenállás? Mik az elvárások az elnyomó kormányzattal szembeszegülő civil aktivistákkal és szervezetekkel szemben? Hogyan tudnának hatékonyabban együttműködni? (a Green European Journal-val együttműködésben)
 • A gyűlölet ellenszelében: Menekültek és bevándorlók Magyarországon és Európában. Mit kezdjünk velük, mit tehetünk értük, ők hogyan gazdagíthatják társadalmunkat? Miért van szükség nemzetközi fejlesztéspolitikára miért csak a globális felelősségvállalás útján kezelhetők a migrációs folyamatok?
 • Madárvadászat Máltán (filmklub)
 • Bemutatkozik a Budapest Zöldút kezdeményezés
 • Közösségi tértervezés – elmélet, példák és gyakorlati tréning
 • Hatékony civil nyomásgyakorlás Magyarországon zöld ügyekben: Illatos út és barátai (a Greenpeace Magyarországgal együttműködésben)
 • Innovatív adakozás: hogyan lehet jól segíteni? Társadalmi szolidaritás a pénzen túl
 • A társadalom szélére szorultak politikai érdekképviselete (a Közélet Iskolájával együttműködésben)

A részletes programot itt találjátok!

0
No comments so far!